Hranim se zdravo, a vaga ne mrda!

Neretko dobijem poruku sledećeg sadržaja „Draga Milana, hranim se zdravo, ne jedem slatkiše i grickalice a i dalje ne mršavim“.

Moram da vam kažem da se ne gojite od slatkiša i grickalica, već od prekomernog unosa hrane. Često taj prekomeran unos ne dolazi iz mesa, jaja i ribe, već iz slatkiša i grickalica. Ako su oni eliminisani iz ishrane, postavite sebi osnovno pitanje:

Koliko ja zapravo hrane unesem u toku dana?

 To je apsolutno baza svega. Da li kroz hranu, bez obzira da li je ona zdrava ili ne, unesem više energije nego što potrošim ili približno isto? Ako je odgovor da, onda ne mogu da očekujem pomeranje kazaljke na vagi. Unositi zdravu hranu nije jednako mršaviti, čak naprotiv, često znači i dobiti na težini jer zdrava hrana ume da bude izuzetno kalorična. To znači da moramo da budemo obazrivi koju količinu i vrstu hrane unosimo kada želimo da gubimo masne naslage. S tim u vezi iz ovog osnovnog pitanja, može da se izveze nekoliko sledećih

Koliko voća jedem i koliko voćnih sokova pijem?

 Voće i ceđeno voće su  poželjni u ishrani ljudi, ali voće ima ne tako malu količinu šećera. Jedan deo fruktoze kao šećera koji unesemo u organizam se skladišti u jetri i mišićima, a sav višak šećera se pretvara u masne naslage. Treba da budemo vrlo obazrivi sa voćem i da ograničimo unos na recimo 300g u toku dana.

Koliko žitarica i skrobnog povrća jedem?

Isto kao šećeri, žitarice kao bazično ugljeni hidrati se skladište u jetri i mišićima, a višak se skladišti u mastima. Isti slučaj je sa skrobnim povrćem ko što je recimo krompir, grašak. Shodno tome, treba da budemo obazrivi sa ovom hranom, takođe.

Koliko orašasrih plodova jedem?

Kikiriki, badem, orah su izuzetno zdrave grickalice, ali su takođe i vrlo kalorične jer obiluju mastima. Treba da budu prisutni u ishrani ali da njihov unos ograničimo na recimo ravnu šaku u toku dana. 250g orašastih plodova je recimo nečiji celokupan dnevni unos u kalorijama, a zamislite ako toliko ili upola manje jedete na dnevnom nivou koliko kalorija ste usput uneli, a da niste ni osetili.

Ono od čega nema bojazni su meso, riba, jaja i beskrobno povrće. Ja još uvek u svojoj karijeri nisam čula da je neko gojazan zbog prekomernog unosa istih. Još nisam čula da neko jede po kilogram mesa dnevno jer je navučen na meso. Isti slučaj je sa jajima, kupusom, tikvicama. To sve jedemo u nekim granicama normale, čak često i potpuno izbegavamo.

Dakle, rešenje je da u nekom trenutku zapišete šta sve u toku dana pojedete i koliko je to prevedeno u kalorije.

Iznenadićete se, iako je zdrava hrana u pitanju.