Insulin je hormon koji proizvodi pankreas. Pomaže da ćelije metabolišu glukozu, koje telo koristi za enrgiju.  

Insulinska rezistencija se dešava kada ćelije stvaraju otpornost na ovaj hormon i zbog toga se javlja poremećaj u metabolizmu ugljenih hidrata, kao i povećano lučenje samog insulina.

Uzroci insulinske rezistencije, pored određenog genetskog faktora, mogu da budu:

a) Prejedanje i gojaznost

b) Inflamacija (stres + neaktivnost + loša ishrana)

c) Fizička neaktivnost

d) Prekomerni i svakodnevni unos trans masti i šećera.

U početku, simptomi nisu vidljivi i osoba može godinama da živi sa određenim stepenom insulinske rezistencije, a da toga nije ni svesna. Kada se simptomi jave, najčešće su sledeći:

• Neredovan menstrualni ciklus

• Promene raspoloženja

• Tamne linije na vratu

• Opadanje kose

• Umor

• Glavobolja

• Gojaznost u predelu stomaka

Insulinska rezistencija može da dovede do dijabetesa tipa 2 i zato je neophodno reagovati. Pre nego što odlučite da život provedete na lekovima, ovim možete da učinite mnogo:

1. Izbacite sve namirnice sa visokim i srednjim glikemijskim indeksom. Tu spadaju šećer, testenine, pirinač, prerađevine, gricklice. Birajte voće sa malim procentom šećera, kao što su maline, kupine jagode i u njima budite umereni. Izbegavajte slatke kaše i drugo voće, pogotovo u jutarnjim satima. Izbegavajte zaslađivače i napitke sa veštačkim zaslađivačima. Dozvoljena je stevija.

2. Izbacite zasićene masti i trans masti. Tu spadaju margarin, punomasni sirevi, pavlaka, neutralna pavlaka, biljni sirevi, suncokretovo ulje, masno meso, slaninu isl

3. Ishranu bazirajte na svežem povrću, nemasnom mesu, ribi, morskim plodovima, jajima, jogurtu, mladom siru, zdravim mastima iz orašastih plodova i hladno ceđenih ulja. Budite obazrivi sa kuvanim povrćem kao što je šargarepa, patlidžan, paprika, krompir, a unos mahunarki i žitarica ograničite na maksimalno jedan obrok u toku dana.

4. Ubacite fizičku aktivnost, makar to bio brzi hod 30 minuta dnevno.

Promenom načina života možete da potpuno promenite zdravstveni status. Potrebno je da budete isrtajni u promeni ishrane i navika minimum tri meseca i rezultati će zasigurno biti mnogo bolji.