Vežbate i trudite se da se ispoštujete dnevni plan obroka, ali vaga često varira, ponekad i previše? Desi vam se i da čak posle nekog vremena truda pokaže istu ili veću brojku.

Pre svega želim da istaknem da je najčešći razlog zašto brojka na vagi ne mrda to što verujemo da trošimo više nego što zapravo trošimo, pa onda i unosimo više nego što nam treba. Takođe, najveća zabluda je da nas nutritivno bogata hrana ne goji, jer ova hrana je često vrlo kalorična.

Međutim, ukoliko osećamo promenu, a brojka na vagi se nije promenila, evo nekoliko razloga zašto ume da nas slaže:

Ne koristimo uvek istu vagu za merenje

Merimo se u različito doba dana

Jeli smo više slane hrane nego inače

U menstrualnom ciklusu smo

Imali smo intenzivan trening dan pre ili neposredno pre merenja

Menja nam se telesna kompozicija usled treninga

Pod stresom smo

Kako bi zapravo trebalo da merimo napredak?

Ukoliko ga pratimo na vagi, trebalo bi da se uvek merimo na istoj vagi, ujutru na prazan stomak i posle toaleta, jednom nedeljno (nikako svakodnevno!), kao i dva dana pre merenja ne konzumiramo previše soli. Trebalo bi da nismo u predmenstrualnom i menstrualnom ciklusu kao i da tog dana ili prethodnog nismo radili intenzivan trening sa opterećenjem. Previše stavki, zar ne?

Ukoliko ne možemo ovo da ispoštujemo, ne treba da pratimo svoj progres na vagi jer ćemo često biti razočarani, a usled toga ćemo odustajati i vraćati se na stare navike.

Mnogo je bolje ako svoj progres pratimo na osnovu garderobe koju oblačimo i osećaja koji imamo. Takođe, fotografisanje progresa može da bude značajnije od brojke na vagi, pogotovo ako treniramo, jer često telesna kompozicija usled treninga i dobijanja mišićne mase može da se promeni, pa da obimi budu manji, a vaga pokazuje istu brojku.

Na kraju, vrlo je značajno da se ne opterećujemo u toku putovanja ka “idealnoj“ težini, ne merimo konstantno i svakodnevno, jer opterećenje stvara frustraciju, a frustracija je izazvana emocijom zbog koje ćemo, da bi se utešili, posegnuti za hranom.

Potrebno je da imamo svoj cilj, polako i strpljivo da menjamo navike, jer svaka promena koja dođe postepeno je daleko stabilnija i dugotrajnija od onih koje želimo da napravimo brzo.

Uživajmo u procesu i volimo sebe.

Milana