Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje svakodnevno dobijam. Pre svega, moram da istaknem da nakupljanje i  zadržavanje vode u međućelijskom prostoru i određenim organima,  koje rezultira oticanjem perifernih delova tela, a ponekad i ostalih (edem) može da bude ozbiljan znak nekog oboljenja. Ukoliko je oticanje često, preporuka je da se obavezno javite svom lekaru jer oticanje može da bude posledica bubrežnih oboljenja, srčanih oboljenja, oboljenja jetre, smanjene funkcije štitaste žlezde, oboljenja tankog creva. Ukoliko je sve prethodno navedeno otklonjeno i ne postoji nikakvo oboljenje organizma, telo može da zadržava vodu i u sledećim situacijama

1. Nedovoljan unos vode

Voda je od ključnog značaja za normalno funkcionisanje organizma, a nedovoljna hidriranost može da nas dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ukoliko ne unosimo dovoljne količine vode i tečnosti u toku dana, naše telo će, kao savršena mašina kakva i jeste, od ono malo tečnosti koju unesemo da pravi rezerve vode. To će rezultirati konstantnim zadržavanjem tečnosti. Ovo je najčešći uzrok zašto naše telo zadržava vodu. Preporuka zdravstvenih organizacija je da unos vode na dnevnom nivou kod odraslih ljudi bude bar 8 do 10 čaša i više, što zavisi od pola, visine, težine, fizičke aktivnosti, vremenskih uslova.

Zaključak: Da vam telo ne bi zadržavalo vodu, unosite dovoljne količine vode.

2. Prevelik unos soli, odnosno natrijuma

Natrijum je neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Međutim, vrlo lako unesemo dovoljne količine natrijuma kroz samo jedan obrok. Ukoliko često jedemo slanu hranu, suhomesnate proizvode, slane grickalice i na taj način unosimo veće količine soli, bubrezi ne izbace višak natrijuma i on počinje da se taloži u telu. Natrijum sa sobom povlači i vodu, što će rezultirati zadržavanjem tečnosti i oticanjem, a neretko i povišenim pritiskom.

Zaključak: Da vam telo ne bi zadržavalo vodu, ograničite unos soli

3. Prevelik unos šećera i ugljenih hidrata

Kada nam je ishrana bazirana uglavnom na ugljenim hidratima i imamo konstantan unos slatkiša, obzirom da se voda vezuje za glikogen u organizmu, prekomeran unos šećera će rezultirati, kako pretvaranjem u masne naslage, tako i zadržavanjem tečnosti. 

Zaključak: Da vam telo ne bi zadržavalo vodu, ograničite unos ugljenih hidrata i po mogućnosti izbacite šećere.

Ovo podrazumeva i ograničen unos voća, odnosno fruktoze.

Zadržavanje tečnosti još može da sa javlja i u trudnoći, uzimanjem određenih lekova za pritisak i dijabetes, uzimanja hormonske terapije kao i kod proširenih vena. Može i kod izlaganja toploti, termalnim banjama i sl.

Ono što može  da pomogne je čaj od peršuna, čaj od maslačka, čaj od breze i čaj od kukuruzne svile, ali naglašavam da bez primene prethodno navedenog, čajevi neće biti od velikog značaja, a posebna opasnost vreba od mogućnosti dehidratacije organizma, što može da dovede do, kako sam navela, ozbiljnih posledica.