Često umem da se našalim uz rečenicu: „Da sam naplaćivala samo dinar za ovo pitanje, do sada bih bila milioner.“

Odmah ću da gađam pravo u suštinu - Ne možete da birate sa kog dela tela ćete da skidate masti. Dakle, kada mršavimo, masti se tope sa svih delova tela jer je naše telo jedna celina u metaboličkom smislu i ne možemo da ga odvajamo po segmenitma i na taj način da biramo odakle ćemo masne naslage da skidamo.

Tip građe, genetika, kao i način života nas definišu i u skladu sa time masne naslage nam se zadržavaju na određenom delu tela posebno. Međutim, ne postoji tip ishrane kojim ćemo da masne naslage topimo sa određenog dela tela više, a sa nekog manje, dakle, hranom ne možemo da “dirigujemo” mesto skidanja masnih naslaga.

Kada je ishrana u pitanju, vrlo je važan kalorijski deficit, tačnije da kroz hranu unosimo manje kalorija nego što trošimo. Međutim, vrlo je važno i šta jedemo. Ako nam se hrana zasniva na ugljenim hidratima, šećerima, iako smo u kalorijskom deficitu, nećemo biti zadovoljni rezultatima jer ćemo sigurno u većoj meri da zadržavamo celulit, a ukoliko treniramo, nećemo davati telu ono što mu je potrebno da bi se oporavilo i da bi se mišić izgradio. Da ne pričam da sa zdravstvenog aspekta nikako nije povoljno unositi samo ugljene hidrate. Takođe, unosom šećera u većoj meri i insulin se luči u većoj meri i često dovodi do remećenja ostalih hormona, pogotovo kortizola, što dovodi do dodatne potrebe za šećerima i uvek smo u začeranom krugu. Dakle, pre svega, ukoliko ne možete da se ograničite na jedan red čokolade povremeno, potrebno je izbaciti šećer u potpunosti a voće svesti na porciju od 300g ito bobičastog voća ili nekog voća sa niskim glikemijskim indeksom.

Takođe, treba biti obazriv sa zdravim mastima, kao i žitaricama. Predloge obroka imate dostupne ukoliko postanete korisnici platforme.

Sledi sledeće pitanje: „Ako radim vežbe za određeni deo tela, zar ne topim masti sa tog dela tela?“

Odgovor je: „NE“. Taj deo tela jačamo, postižemo bolji tonus mišića, ali vežbom za određeni deo tela ne skidamo masti sa tog dela tela.

Kada započnemo proces skidanja masnih naslaga, skidamo ih sa celog tela kao celine, sa nekih delova više, sa nekih manje, a to je opet određeno genetikom kao i tačkom veće akumulacije. Dakle, ako vam se naslage bazično zadržavaju na stomaku, odatle ćete i primetiti največi odliv. Međutim, nije moguće da noge, zadnjica, ruke, lice ostanu netaknuti, primetićete da mršavite i u tim delovima tela.

Kada je trening u pitanju, predlog je da uvek radite vežbe za celo telo, pogotovo vežbe za velike mišiće kao što su mišići nogu, zadnjice, leđa, grudi. Ti mišići su veći potrošači i uvek ćete pre masne naslage sa stomaka ili sa unutrašnjeg dela butine da skinete vežbama za noge i leđa nego vežbama za stomak ili unutrašnji deo butine, koliko god vam čudno zvučalo.

Za kraj ću reći da ishranom i treningom možemo dosta da utičemo na izgled tela, ali ne u potpunosti. Ukoliko nemamo genetski izražene kukove, hranom i treningom ih nećemo napraviti ili ukoliko nemamogenetski izražen uzak struk, hranom i treningom ga nećemo napraviti.

Ono što nije moguće je da napravimo telo kakvo smo zamislili, ako nam genetika nije pružila šansu. Ali možemo prilično da ga preoblikujemo onim što se izgraditi da, a to su mišići.

Potrebno je da učinimo maksimum koji možemo treningom i ishranom, ali ima nešto i u prihvatanju

onoga što nije moguće promeniti, odnosno u prihvatanju sebe onakvim kakav jesi.

I još nešto, ne očekujete rezultate preko noći, za sve je potrebno vreme.