Često čujem rečenicu “Imam spor metabolizam, sve mi se lepi”

Metabolizam nam je često genetski određen, međutim mnogo češće smo ga mi usporili svojim navikama, nego što je kriva genetika. Najčešće osobe za koje kažemo da imaju brz metabolizam su bazično imale isti kao što imamo mi, samo su određenim navikama ga “ubrzale” dok smo mi isto tako ga određenim navikama “usporili”. Neophodno je da u potpunosti promenimo navike kako bismo došli do željenih rezultata.

S tim u vezi, skidanje masnih naslaga je, moguće ubrzati promenom navika, a ja vam predstavljam nekoliko vrlo efikasnih načina. Jasno vam je da je najvažnije da potrošite više od toga što unesete, ali ne zaboravite na sledeće važne stavke:

1. Ne preskačite obroke, pogotovo doručak.  

Stručnjaci kažu da izgladnjivanjem dovodimo telo u režim preživljavanja. Dosadašnja istraživanja pokazuju da je organizam tada u stanju stresa i “čuva energiju za vršenje osnovnih funkcija”, dakle usporava trošenje. Isto se dešava i kada smo na restriktivnim dijetama. Telo počinje da čuva energiju i potrebno nam je mnogo vremena da ga posle vratimo u normalu. Baš zbog toga često vrlo brzo vratimo sve kilograme koje izgubimo restriktivnim unosom hrane.Doručak je od izuzetne važnosti jer dajemo telu  po buđenju zadatak da “počne da radi”, dajemo mu zalet. Takođe, preskakanjem obroka dovešćemo sebe do faze da u drugom delu dana celokupa dnevni unos nadoknadimo odjednom, neretko da unesemo i mnogo više nego što nam treba, a da, s obzirom da se pripremamo za odmor kako dan odmiče, to uopšte ne potrošimo.

2. Hidrirajte se. 

80% gojaznih ljudi kaže isto “ne volim vodu”. Ali da li ste znali da morate da uneste minimum 2l vode? Pored toga što je voda važna u metabolizmu masti, često će nam se desiti da nam mozak umesto žeđi registruje glad. Unećemo neku količinu krane, ne zato što smo gladni, već zato što smo žedni, a da toga nismo ni svesni jer nismo navikli da pijemo vodu.

3. Spavajte dovoljno.  

Poznato je da je nedostatak sna stres za organizam. Istraživanja su pokazala da će to uticati da se telo prilagodi tom stanju umora na taj način što će trošiti manje energije ili ‘’usporiti metabolizam’’.

4. Vežbajte koliko god i šta god vam vreme/energija dozvoljava.

Znate da je nemoguće da imate zategnuto telo bez vežbanja. Najčešća greška koju čujem je vežbaću kada smršam. Ukoliko budete vežbali u procesu mršavljenja, znatno ćete da doprinesete potrošnji masnih naslaga.

Prvo, kada vežbamo, instant trošimo više energije (kalorija). Drugo, kada izgradimo određenu mišićnu masu, našem organizmu je potrebno više energije za održavanje u stanju mirovanja, te samim tim više kalorija troši za održavanje funkcija. Moja preporuka su pre svega treninzi sa opterćenjem. Osoba koja vežba je energičnija, snažnija i svakako zadovoljnija sobom.