Odmah na početku ću vam napisati rečenicu jedne devojke koja je imala problem: “Kidala sam živce, plakala, gubila volju, ali sam istrajala i na kraju pobedila”

Čest problem današnjice, pogotovo kada je u pitanju ženska populacija. Prisustvo kandide je sasvim normalno u crevima. Međutim, kada gljivica počne da se razmnožava, dovodi do razvoja infekcije. Ona rementi najčešće vaginalnu floru, ali je jako važno da se, kada se baš to desi, uradi analiza stolice, jer često osobe sa vaginalnom kandidijazom imaju i crevnu, te je neophodno pristupiti dijetom. Neki od simptoma crevne kandidijaze su grčevi u stomaku, nadutost, dijareja, zatvor. Međutim, ukoliko zaista želite da je se rešite prirodnim putem, koji je jedini pravi, potrebna je stroga dijeta, a od velikog značaja mogu da budu i određeni biljni preparati.

Šta je neophodno potpuno izbaciti iz ishrane?

1. Sve vrste šećera (beli, kokosov, javorov sirup, fruktozu, dekstrozu, kao i zaslađivače i sl.) kao i bilo koji proizvod koji sadrži šećer. Dozvoljena je samo stevija.

2. Med

3. Svo voće i voćne sokove sem limuna

4. Sve žitarice, pahuljice, kukuruz, palentu, kokice, pirinčane galete, hleb, kus kus, brašno i peciva

5. Sve mahunarke

6. Sve grickalice čips, grisine, slane krekere i sl

7. Suhomesnate proizvode i industrijske prerađevine

8. Alkohol

9. Sirće

10. Kafu i crni čaj

11. Kvasac

12. Pečurke

13. Kikiriki

14. Mlečne proizvode sem kefira i jogurta

15. Margarin i jestiva ulja (sem maslinovog i lanenog)

Kada su biljni preparati u pitanju, odlično se pokazalo origanovo ulje.

Takođe, od velikog značaja je da jedete beli luk i kurkuma uz obrok kao i da uopšteno jačate organizam uz pojačan unos selena, cinka i vitamina c. Prvenstveno da vam kažem da će trebati vreme, kao i za sve, jer je kandida jako uporna. Računajte da će biti neophodno da se bar 2 meseca strogo pridržavate određenog načina ishrane. Dakle, kandida jeste uporna, ali je izlečiva i potrebno je da date vremena i budete dosledni, posebno u ishrani.


Predlog jelovnika za kandidu

 Dan 1Dan 2Dan 3
DoručakOmlet od 3 Jaja i 40g badema I salata Tuna i 3 brazilska oraha I salata

3 kuvana jaja

40g badema

salata

UžinaKefir i čijaSalata od kupusa I šargarepe I 1 kuvano jajePotaž od povrća sa kefirom
RučakPiletina sa tikvicama 400, salata Juneći ćevapi 300g, brokoli, salataRiba oslić 300g I salata
Večera200g pastrmke, salata2 kuvana jaja, salata200g piletine, salata

 

Napomena: od velikog značaja može da bude beli luk uz svaki obrok kao i ulje divljeg origana koje treba da pijete po uputstvu. Salatu jedite u velikoj količini začinjenu maslinovim uljem i limunom.